fridakaroline

Chrons og Ulcerøs kolitt på lån

 • Publisert: 21.01.2013, 10:22
 • Kategori: om sykdommen
 • Hei! Det er fortsatt noen av dere som ikke heilt forstår sykdommen jeg har, og jeg får fortsatt spørsmål om å skrive mer om den. Så dermed valgte jeg å vise dere denne videoen! Den handler om en typisk dag for oss med Chrons og Ulcerøs kolitt, så kanskje dere vil forstå mer av hva min dag består av! 

  Jeg har det selvfølgelig ikke slik hver dag. Men i de dårlige periodene, noe som ofte fører til at jeg henger veldig langt bak på skolen, får ikke vært med venner eller gjøre vanlige hverdagslige ting!

  -Frida Karoline

 • Publisert: 21.01.2013, 10:22
 • Kategori: om sykdommen
 • 0 kommentarer
 • Om Sykdommen

 • Publisert: 06.03.2012, 19:06
 • Kategori: om sykdommen
  • Heisann Søtinger!
   Ja som sagt heter sykdommen min ''Morbus Crohn''. Og jeg har fått en del spørsmål om jeg kan lage et innlegg om den, siden den ikke er spessielt kjent og mange lurer på hvordan den egentlig er/fungerer..


   Fant denne teksen på denne siden her
   ''Morbus crohn sykdom er en svært alvorlig autoimmun fordøyelsesykdom som ødelegger livskvaliteten din. Hver eneste gang jeg sier eller hører ordene "crohns", "morbus crohn" eller "crohns sykdom" osv kjenner jeg at jeg blir veldig irritert. Jeg hater de ordene, noe du med sykdommen helt sikkert kan kjenne deg igjen i.''

   Og jeg kan med sikkerhet si at jeg kjenner meg veldig godt igjen i de to siste settningene! Ja jeg ble gange irritert over de ordene... Ble så leii av at foreldrene maste om ditt og datt, ''du får ikke spise det der'', ''no må du passe på så du ikke blir mer syk'' osv.. Og den settningen jeg hatet mest av alt var vell ''Nei det får du ikke lov til! for du er syk'' Ja selfølgelig viste jeg det! Trenger ikke akkurat gni det mer inn enn nødvendig.. For jeg vil ikke bli mint på at jeg har en alvorlig sykdom hele tiden.. Jeg vil jo være normal som akkurat alle andre! Men når jeg da stadig vekk ble mint på de ordene, ble ikke akkurat ''normal'' noe jeg så meg selv passe inn i...

   Men jeg har lært meg at den sykdommen er en del av meg, livet går videre, uansett om man vil eller ikke! Og at det hjelper ikke å gjør ting neste dag. ''Lev i nuet og ikke i morgen!'' Den settningen er virkelig sann! Ikke si at du skal gjør ting i morgen... Gjør det heller nå! Det er vell en av grunnene til at jeg nå i sommerferien skal reise på språkreise til Californina alene. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har blitt lovt ting som ikke har skjedd.. Og nå har jeg virkelig lært at man skal ta ting i egene hender!


   Men nok om det!
   Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen forårsaket av at kroppens immunforsvar angriper slimhinnen. Alle deler av fordøyelseskanalen kan rammes, men oftest tarmen. De vanligste symptomene er magesmerter, diaré, anemi, feber, vekttap,  blod og slim i avføringen, uforklarlig feber, hyppige munnsår og luftplager + mer!

   Omtrent 0,2 prosent av befolkningen har Crohns sykdom. Folk som har Crohns vil ofte oppleve at sykdomsaktiviteten varierer sterkt. Man kan ha det heilt forferdelig den ene dagen, mens den neste er heilt grei... Crohns finnes over hele verden, men mest i Vest-Europa og USA, og den rammer som oftest yrkesaktive personer i 20 - 40-årsalderen. Så det er egentlig svært sjeldent at unge personer i tenårene rammes av den...

          
   Fakta:
  • Har betennelse et sted i fordøyelseskanalene fra munnhulen til endetarmen, men mest vanlig i overgangen mellom tynn-, og tykktarm og i øvre del av tykktarmen. (i mitt tilfelle hadde jeg det litt spredd over alt, har også hatt det i munnen..)
  • Kan hos noen forårsake fistler. Fistler dannes når betennelsen setter seg i hele tarmveggen som igjen fører til forsnevringer eller åpninger fra tarmen. Dette kalles altså fistler og er ikke bra.
  • Har ingen kjent årsak, enda... Det regnes med at arv og miljø spiller inn, men man er, (som vanlig) ikke sikre på dette. Man er dog rimelig sikre på at arv spiller en stor rolle, ettersom man kjenner til spesielle gener som gjør det lettere for en person å utvikle sykdommen. (ingen i familien min har det, verken på moren eller faren min sin side.. Men det sies at leddgikt kan spille inn, noe som enkelte i familien min har)
  • Behandles som oftest med medisiner som demper kroppens forsvar, eller immunforsvar.
  • Har ingen kur, enda... Det vil si at man enda ikke vet hvordan man skal få deg 100% frisk etter du har fått crohn's.
  • Ser ut til å slå ut hos de fleste diagnotisert med sykdommen i en alder av ca. 20 år, og ca. 60 år.
  • Kan lettere utløses ved stress.
  • Vanligste symptomer er: diaré, blod i avføringen, slimete avføring, magesmerter, utmattethet/slapphet, kvalme, feber, dårlig matlyst, generell sykdomsfølelse, ledd-, og muskelsmerte, vekttap (enkelte vil ikke plages med vekttap, til tross for akutt diaré flere ganger daglig), oppblåst og øm mage samt luftproblemer, i noen tilfeller veksling mellom diaré og forstoppelse, jernmangel som følge av diaré, abscesser, fistler og innsnevringer i tarmene som kan føre til sterke smerter og oppkast. Alt dette er symptomer på morbus crohns, og i tillegg kan man få andre symptomer fra de forskjellige medisinene man tar.
  • Behandles oftest med medisiner som slår sykdommen kraftig ned i en kortere periode (kortikosteroider, disse kan være Prednisolon eller Prednison), gjerne i tillegg til andre medisiner som demper ned immunforsvaret som Imurel, Puri-Nethol, Methotrexat eller Sandimmun (disse virker svært sakte inn. Det kan ta opp til 3 mnd før de når sin fulle effekt), for så å gå over eller kun fortsette med de medisinene som demper immunforsvaret og som er litt mildere mot kroppen. Kortikosteroider har ingen plass som vedlikeholdsmedisiner. Andre medisiner brukes for å prøve og ikke la crohns sykdom komme tilbake. De nyeste behandlingsmetodene rundt crohns sykdom er å få antistoffer rett inn i blodet (Humira og Remicade). Dette må man gjøre på et sykehus.

                                         


   Bilder og fakta er tatt fra google, og denne siden her

   -Frida Karoline
 • Publisert: 06.03.2012, 19:06
 • Kategori: om sykdommen
 • 8 kommentarer
 • hits